Millainen on presidenttien suhde kirkkoon ja uskontoon? Myrskyä ja mystiikkaa -teos tarkastelee henkilökohtaisia ja viran velvoittamia suhteita

Pappissuvun poikia ja rauhan rakentajia – ja tasavallan presidenttejä. Dosentti Ville Jalovaara selvittää uutuusteoksessaan Myrskyä ja mystiikkaa – Suomen tasavallan presidentit ja kirkko, millaisia suhteita Suomen presidentit ovat henkilökohtaisesti ja virkansa puolesta pitäneet yllä kirkkoon ja millaisena he ovat nähneet kirkon ja uskonnon roolin yhteiskunnassa.

Arkistojen, elämäkertojen ja muistelmien tarjoaman materiaalin lisäksi teosta varten on haastateltu Martti Ahtisaarta, Tarja Halosta ja Sauli Niinistöä.

Yhteistyökumppani ja vastavoima

Kirkon ja presidentti-instituution suhteet ovat käyneet läpi monenkirjavia vaiheita, joihin ovat vaikuttaneet persoonat, Suomen historian suuret käänteet sekä yhteiskunnalliset ja aatteelliset liikehdinnät. Kirkko on ollut presidentille sekä yhteistyökumppani ja tuki että kriittinen vastavoima.

”Presidentit ovat suhtautuneet kirkkoon pääosin luontevasti. Jokainen on halunnut hoitaa kirkkoon kuuluvat viran velvoitteet arvokkaasti ja perinteitä kunnioittaen, vaikka kunkin presidentin henkilökohtainen vakaumus on ollut omanlaisensa”, Ville Jalovaara kertoo. Siinä missä Kyösti Kallio oli harras luterilainen kristitty, vaikuttaa esimerkiksi C. G. E. Mannerheim olleen ortodoksisuudesta kiinnostunut agnostikko.

Erityisen läheinen kirkon ja valtion yhteys oli sotavuosina. Ristiriitoja ovat aiheuttaneet muun muassa henkilökysymykset. Teoksessa käydään esimerkiksi läpi, missä tilanteissa presidentti ohitti piispanimityksissä kirkon ensisijaisen kandidaatin.

Eniten kirkon ja valtion suhteita pyrki presidenttiaikanaan etäännyttämään Mauno Koivisto. Martti Ahtisaari pohtii kirjassa uskontokysymyksen merkitystä vuoden 1994 presidentinvaaleissa. Tarja Halonenpaljastaa, että olisi käyttänyt aktiivisesti piispannimitysvaltaa, jos sitä ei olisi poistettu presidentiltä juuri ennen hänen kautensa alkua. Sauli Niinistö kertoo, miksi hän toivottaa Jumalan siunausta uudenvuodenpuheissaan ja millaisena hän näkee uskontodialogin merkityksen.

Ville Jalovaara on Helsingin yliopiston kirkkohistorian dosentti ja Turun yliopiston poliittisen historian dosentti.

Liitteenä kirjan kansikuva (cmyck) ja Ville Jalovaaran kuva (kuvaaja Uzi Varon).

 

Ville Jalovaara: Myrskyä ja mystiikkaa – Suomen tasavallan presidentit ja kirkko

Kirjapaja 2018. 282 s. Kl 92.
ISBN 978-952-288-855-6.
Kansi Merika Pyörökivi.

- Tutustu myös näihin -

Elämäni kansalaisena -uutuuskirjassa Auli Viitala ravis...

lue lisää

Miten kirkko tukee lasten ja nuorten kasvua globaalien ...

lue lisää

Kevyemmin-uutuuskirja tarjoaa ratkaisukeskeisen mallin ...

lue lisää