Hannu Mäkelän uusi teos on Suunnitelma loppuelämän varalle

Hannu Mäkelä pohtii uusimmassa teoksessaan Suunnitelma loppuelämän varalle (Kirjapaja 2019) suuntimia tuleville vuosille. Kirjailijan 75-vuotisetappi sai hänet kokoamaan ajatuksiaan siitä, mitä tähän asti eletty elämä on opettanut ja millaisia ohjenuoria voi itselleen vielä asettaa. Onko elämästä vuosien myötä tullut selkeämpää vai päinvastoin, onko maailma entistä hankalampi paikka olla ja toimia?

Jos tahtoo todella elää, ajopuuna ei ainakaan parane olla. Siksi oli kirjoitettava Suunnitelma loppuelämän varalle. Oleellinen siilautuu ja kirjaan piirtyy huoneentaulu, jonka varassa jatkaa eteenpäin. Muuta suuntaa ei ole.

”Oltuani pessimisti 70 vuotta olen muutamat viime vuodet yrittänyt olla optimisti. Se on ollut yllättävän hankalaa. – – Silti yrittää täytyy. – – Minkä muun takia me maailmassa oikein eläisimme, ellemme uskoisi, että hyvä voittaa ja että tulevaisuus voi olla myös valoisa”, Mäkelä toteaa.

”Ilonko tähden olen yhä olemassa, sen hyvän tähden, jota maailmasta vielä saattaisi löytyä?” hän kysyy. Ja vastaa: ”Ehkä. Ilo on kuin ilma. Se on kaikkialla, emmekä sitä huomaa, mutta jos hengitämme, liikumme, katsomme, kuljemme ja jälleen katsomme, se saattaa kuin ohimennen täyttää meidät, lennähtää kuin tikka onttoon haapaan.”

Hannu Mäkelä (s. 1943) on kirjoittanut ja toimittanut vuodesta 1965 alkaen noin kaksisataa teosta. Hänen tuotantonsa kuuluu romaaneja, runoja, näytelmiä, kuunnelmia ja tietokirjoja. Hän on saanut työstään lukuisia tunnustuksia. Mäkelä nimitettiin taiteen akateemikoksi vuonna 2016.

Hannu Mäkelä, Suunnitelma loppuelämän varalle. Kirjapaja 2019. ISBN 978-952-354-071-2. 176 s. Kl 99.1. Sid. Suojapaperillinen. Ovh. 32,90.

Huom! Hannu Mäkelä on Taiteiden yön kirjailijavieras 15.8. klo 17.00 Akateemisessa kirjakaupassa Helsingissä.

- Tutustu myös näihin -

Elämäni kansalaisena -uutuuskirjassa Auli Viitala ravis...

lue lisää

Miten kirkko tukee lasten ja nuorten kasvua globaalien ...

lue lisää

Kevyemmin-uutuuskirja tarjoaa ratkaisukeskeisen mallin ...

lue lisää