Hurmaava taiteilijaelämäkerta!

Annina Holmbergin ja Olli Löytyn teos Ina ja Tito – Kohtauksia Colliaderien taiteilijaliitosta on syventänyt kuvaa Collianderien taiteilijuudesta ja tuonut Collianderien taiteen ja elämänvaiheet lähelle yhä uusia lukijoita. Lukijapalautteissa on mainittu erityisesti tietoteoksen puhutteleva, kaunokirjallinen ote, joka on koettu mukaansa tempaavaksi. Teoksesta on kirjoitettu muun muassa seuraavasti:

Kirjallisuustieteen dosentti Päivi Kosonen arvioi Agricola – Suomen humanistiverkko -foorumilla:

"Näinkin voi elämäkerran kirjoittaa: kunnioittavasti ja avoimesti, niin että kohteet heräävät suorastaan henkiin. Annina Holmbergin ja Olli Löytyn taiteilijaelämäkerta Ina ja Tito on luova kaunokirjallinen tietokirja, jota ei voi selittää toisin sanoin. Tietokirjoittajapari on toki tehnyt huolella taustatyöt, ja faktat ovat kohdillaan, mutta mihinkään tarinamuottiin ei tätä hurmaavaa taitelijaelämäkertaa saa puristettua. Näin muoto osoittaa kunnioituksensa Ina ja Tito Collianderin monipuoliselle, monikieliselle ja monikulttuuriselle taiteelle.”

"Kaunokirjallinen teos on muoto, joka on elettävä ja koettava. Tämän laatuisessa tietokirjassakaan kyse ei ole vain faktoista ja niiden pohjalta sepitetystä tarinasta, vaan kokonaisuuden herättämästä vaikutelmasta." Myös kirjan olemus saa kiitosta: ”Kirja itsessään on kohteensa oloinen. Jotakin kotoista ja omalaatuista, arkista ja samalla arvokasta välittyy Mika Tuomisen suunnittelemasta kannesta, eräänlaisesta taiteilijaparin postkollaasista, jossa Ina Collianderin kuvat lomittuvat Tito Collianderin teksteihin.”

Linkki Agricolaverkkoon

Dosentti Tiina Mahlamäki (@tituma) kirjoittaa Nostetaan kirja pöydälle -blogia. Marraskuisen blogin aiheena oli hänen omat Finlandia-ehdokkaansa, joiden joukkoon Ina ja Tito nousi.

"Erityisen mielenkiintoinen asetelma on Olli Löytyn ja Anniina Holmbergin yhdessä kirjoittama elämäkerta aviopari Ina ja Tito Collianderista, nimeltään yksinkertaisesti Ina ja Tito. Kahden kirjoittajan kaksoiselämäkerta – miten se voisi onnistua? Voi se.”

”Lukija päästetään lähelle Inan ja Titon elämää – ehkä lähemmäs Titoa, joka on julkaissut omaelämäkerrallisia teoksia ja tarjonnut siten enemmän samastumispintaa. Heidän elämänsä kulkee rinta rinnan, myös lapsuus- ja nuoruusvuosina, ennen kuin heidän elämäntarinansa yhdistyivät. Kirjapajan julkaisema teos kertoo paitsi avioliitosta, rakkaudesta ja perhe-elämästä myös taiteilijuudesta ja hengellisyydestä sekä niiden yhteenkietoutuneisuudesta. Kyse on tässäkin ortodoksisuudesta – mikähän siinä on, että ortodoksisuudesta nyt kirjoitetaan tai että luen juuri nyt ortodoksisuudesta? Tämä kaksoiselämäkerta on hienosti kirjoitettu ja rakennettu."

Linkki Finlandia-palkintoehdotuksia 2020 -blogiin

Hannele Salminen kirjoittaa Kirjasta kirjaan -blogissaan:

”Annina Holmberg ja Olli Löytty loihtivat Ina ja Tito Collianderin elävästi uuden kirjansa sivuille. Kahden lahjakkaan ihmisen liittoa kannattelivat taiteen tekemisen ehdottomuus ja kyseenalaistamaton rakkaus.”

"Taiteilijapari on inspiroinut tekijöitä, sillä niin elävästi ja eläytyen he aiheestaan kirjoittavat. Teos tempaa lukijan mukaan kosmopoliittisten, boheemien taiteilijoiden moniin matkoihin, mieleen ja taiteeseen. Taustalla kohisevat historian mullistukset vallankumouksesta toiseen maailmansotaan."

”Olli Löytty kirjoittaa jälkisanoissaan, miten hän nuorena sivarina Valamossa luki paikan tunneilmastoon sopivan Titon Ristisaaton: ”Maailmani laajeni sivu kerrallaan”. Näin kävi myös minulle lukiessani Inan ja Titon huikeista elämänvaiheista, heidän keskinäisestä rakkaudestaan ja intohimostaan etsiä taiteensa kautta aitoa, todellista ihmistä. Tässä he onnistuivat, niinpä heidän teoksensa puhuttelevat edelleen.” Linkki blogiin.

Linkki verkkokauppaan.

Lisää juttuja ja arvioita:

https://areena.yle.fi/1-50754671

https://www.kirjavinkit.fi/arvostelut/ina-ja-tito/

https://areena.yle.fi/audio/1-50609924?fbclid=IwAR1f-hUngQsRk3WmUXj1NBkalrmfWTdXsHf22-b-FbqjbNnw1Dic4WtDeGg

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000007691758.html?

Kirjaesittelyitä YouTubessa Kirjakanavalla: https://youtu.be/OsmJcKo0aYQ

- Tutustu myös näihin -

Elämäni kansalaisena -uutuuskirjassa Auli Viitala ravis...

lue lisää

Miten kirkko tukee lasten ja nuorten kasvua globaalien ...

lue lisää

Kevyemmin-uutuuskirja tarjoaa ratkaisukeskeisen mallin ...

lue lisää