Hyppää hippaa – kattava liikunnan ideapankki lasten ja nuorten parissa työskenteleville

Arvostelu

Hyppää hippaa — Motoristen taitojen leikkikirja on loistava materiaapankki kaikille lasten ja nuorten parissa työskenteleville. Kirjan leikki-ideat ovat kulkeneet lasten matkassa koulun välitunneille ja lähipuistoon lasten yhteisiin leikkihetkiin, kirjoittaa fysioterapeutti ja liikunta-alan yrittäjä Elina Vähäaho Hyppää hippaa -kirjasta.

 

 

Satu-Maria Ruotsalaisen kirjoittama Hyppää hippaa — Motoristen taitojen leikkikirja on loistava materiaapankki kaikille lasten ja nuorten parissa työskenteleville. Kirjasta löytyy laajan ideapankin lisäksi selkeästi jäsennelty tiivis teoriaosuus motorista perustaidoista ja kouluikäisten fyysisen aktiivisuuden suosituksista. Teoriaosuudesta löytyy myös kuhunkin motoriseen perustaitoon sekä fyysisen kunnon osa-alueeseen liittyviä esimerkkileikkejä ja harjoitteita, joiden avulla teoriatieto on helposti siirrettävissä käytäntöön.

Ohjaajan työkalupakki kasaa tiiviisti yhteen toiminnan suunnittelussa huomioon otettavat asiat, kuten erilaisten toimintaympäristöjen hyödyntämisen sekä opetustyylin eri muodot. Kirja antaa käytännön vinkkejä myös mm. liikuntatuokion valmisteluihin, sääntöjen läpikäymiseen ja ryhmän hallintaan liittyen.

Itse leikkipankki sisältää valtavan määrän helposti toteuttavia leikkejä niin ulos kuin sisälle. Osion selkeä jaottelu mm. tutustumisleikkeihin, vauhdikkaisiin leikkeihin, pihaleikkeihin ja välineleikkeihin helpottaa toiminnan suunnittelua. Kirjasta voi hakea ideoita tiettyyn tilanteeseen, tai vaihtoehtoisesti kirjasta löytyy kattavat ideat vaikka koko toimintavuoden liikuntatuokioiden suunnitteluun.

Kirjasta löytyy myös runsaasti valmiita mallitunteja ja ohjeita niin viikko-, kuukausi- kuin kausisuunnitelmiin. Näiden valmiiden suunnitelmien avulla voidaan varmistaa, että toiminta on monipuolista ja laadukasta. Toiminnan suunnittelu on usein ohjaajalle aikaa vievä vaihe, joten kirjan avulla työ helpottuu ja omia ideoitaan voi helposti sisällyttää kirjan esittämiin valmiisiin tunti- ja kausisuunnitelmiin. Kirjassa esitelty vuosisuunnitelma perustuu motoristen taitojen taulukkoon, jonka avulla vuoden aikana tulee käytyä monipuolisesti läpi kaikki motoriset perustaidot.

Omien kouluikäisten lasteni TOP-5 suosikit kirjan leikeistä ja tempuista ovat:

Skannaa ja väistä. Hauska paritehtävä, joka sopii hyvin myös aikuiselle ja lapselle. Ohjeissa on vinkkejä, joiden avulla leikkiin saa tarvittaessa lisää haastetta.

Luottamuskävely. Paritehtävä, jonka voi toteuttaa niin kotona, temppuradalla kuin luonnossakin.

Erilaiset hypyt, potkut ja pyörähdykset (mm. 180-hypyt, 360-hypyt, aasinpotkut, rapu- ja karhunpyörähdys).

Perinne- ja pihaleikit. Ilokseni olen huomannut, että lapseni ovat innostuneet omasta lapsuudestani tutuista pihaleikeistä, kuten peilistä, väristä ja keinupeffiksestä. Kirjan leikki-ideat ovat kulkeneet lasten matkassa koulun välitunneille ja lähipuistoon lasten yhteisiin leikkihetkiin.

Parin kanssa tehtävät asennot (mm. laituri, vuoristo, Lontoon bussi ja kerrossänky).

Suosittelen kirjaa lämpimästi liikuntaleikkien ja harjoitusten käsikirjaksi kaikille kouluikäisten parissa työskenteleville sekä koululaisten toimintaa järjestäville yhteisöille. Myös koululaisten vanhemmat saavat kirjasta hyviä vinkkejä lastensa omaehtoisen liikunnan monipuolistamiseen ja vaikka synttäreiden ohjelman suunnitteluun.

 

Elina Vähäaho
Kirppanat – Liikuntaa pienestä pitäen
Elina Vähäaho on fysioterapeutti ja liikunta-alan yrittäjä, joka on järjestänyt lasten ja perheiden liikuntaa pääkaupunkiseudulla 16 vuoden ajan.

- Tutustu myös näihin -

Elämäni kansalaisena -uutuuskirjassa Auli Viitala ravis...

lue lisää

Miten kirkko tukee lasten ja nuorten kasvua globaalien ...

lue lisää

Kevyemmin-uutuuskirja tarjoaa ratkaisukeskeisen mallin ...

lue lisää