Hyvinvointia luonnosta, myös sisätiloissa

Tuomo Salovuoren kirjassa Luonnon lahjoja – Hyvinvointia jokaiseen päivään (Kirjapaja) tuodaan esiin, miten monin tavoin luonnon hoitavasta voimasta voi nauttia. Omaa luontokosketustaan voi vahvistaa ja tehdä siitä osan jokapäiväistä hyvinvointia, ympäri vuoden arjen ja huolienkin keskellä.

”Vaikka aina ei ole mahdollista päästä aitoon luontoympäristöön, luonnon voi tuoda sisätiloihin”, Salovuori muistuttaa.

Vuodenaikojen vaihtelun voi tuoda näkyväksi kausikukilla ja ulkoa tuoduilla oksilla, kuten pajunkissoilla, hiirenkorvakoivuilla tai kukkivilla omenapuun oksilla. Biofilisen sisustuksen tuomaa hyvää oloa hyödynnetään Salovuoren mukaan yhä laajemmin myös työympäristöissä, hotelleissa, lääkärikeskuksissa kuin muissakin julkisissa tiloissa ja yrityksissä.

Luonnon stressitasoa ja fyysistä toimintakykyä parantava vaikutus tunnetaan hyvin. Teoksessa tutkimustieto yhdistyy käytännön vinkkeihin ja kekseliäisiin tapoihin ammentaa hyvinvointia luonnosta erilaisissa ympäristöissä. Luonnossa voi rentoutua, oppia uusia asioita, antaa mielen elpyä ja vain olla oma itsensä.

”Oleellista on löytää itselleen sopiva tapa olla luonnossa, malttaa pysähtyä aistimaan ja antaa luonnon kauneuden hoitaa”, Salovuori sanoo. ”Kaikkien ei tarvitse olla viherpeukaloita tai eränkävijöitä”, hän huomauttaa. ”Voit esimerkiksi katsoa lähiluontoa uudesta vinkkelistä kameran linssin läpi, hoivata eläintä tai sisustaa kotia biofilisesti.”

 

Tuomo Salovuori, KM, on Green Care -toiminnan kehittäjä. Hän on työskennellyt pitkään kuntouttavan luontotoiminnan parissa Sininauhaliiton Vihreä veräjä -hankkeessa sekä alan muissa kehittämistehtävissä. Salovuorelta on aiemmin ilmestynyt teos Vihreyden keskellä (2009).

Tuomo Salovuori, Luonnon lahjoja Hyvinvointia jokaiseen päivään. Kirjapaja 2020. 192 s. Kansi Satu Kontinen. Kl 17.3. / 79.4. ISBN 978-952-354-170-2. Ovh.33,90

 

- Tutustu myös näihin -

Elämäni kansalaisena -uutuuskirjassa Auli Viitala ravis...

lue lisää

Miten kirkko tukee lasten ja nuorten kasvua globaalien ...

lue lisää

Kevyemmin-uutuuskirja tarjoaa ratkaisukeskeisen mallin ...

lue lisää