Urheilutarinoita urheiluhulluille

Hannu Pelttarin teos Diktaattori katsomossa – Tositarinoita urheilusta vallan varjossa (Kirjapaja) on kiehtova matka urheilumaailmaan ja sellaisiin ilmiöihin, joihin penkkiurheilijan katse harvoin yltää. Urheiluhulluutta pohditaan niin faninäkökulmasta kuin miettimällä, mitkä ovat kenties hulluimpia urheilulajeja.

Urheilun maailmasta Pelttari tuo esiin hulluuden ohella leikkiä, tosikkoutta, sankaruutta – ja vallankäyttöä. Teos vie lukijansa tilanteisiin ja tapahtumiin, joissa voittoakin tärkeämpää on ollut vaikuttaminen. Milloin on edistetty taloudellista etua ja kiillotettu kansakunnan julkikuvaa, milloin vastustettu vääryyksiä ja asetuttu oikean asian puolelle. Asialla ovat olleet niin poliitikot ja vallanpitäjät kuin media ja urheilijat itse.

”Alkuperäinen ideani näihin kirjoituksiini on peräisin kahdelta merkittävältä kirjailijahumanistilta”, tekijä kirjoittaa ja mainitsee Paul Austerin ja J. M. Coetzeen kirjeenvaihtokokoelman Tässä ja nyt. Kirjeitä ystävyydestä. Kirjailijat kun ovat paitsi kaveruksia myös urheiluhulluja. Hannu Pelttari vuolee urheilulastuja muistakin kirjailijoista ja omistaa kokonaisen luvun urheilun fanittamiselle, kertoen muun muassa Paul Austerin ja Tuomas Kyrön fanipettymyksistä.

”Urheilufaniuteen sanoi sanansa myös presidentti Kekkonen”, Pelttari kirjoittaa. ”Hän tuumi, että suomalaiset jalkapallon penkkiurheilijat ovat kaikkein ihailtavimpia, koska he jaksavat kannustaa, vaikka aina tulee päihin niin, että kipeästi ottaa.” Pelttari harmittelee, ettei Kekkoselta ole saatavissa päivitystä kannanottoon nyt, kun Suomi on päässyt jalkapallon Euroopan mestaruuskisojen lopputurnaukseen.

Diktaattori katsomossa -teoksessa sivutaan monia historiallisesti merkittäviä urheilutapahtumia ja urheiluun liittyviä ilmiöitä kuten Berliinin kaikkien aikojen poliittiset olympialaiset, mustat nyrkit Méxicossa, Neuvostoliiton punakone historian muutosvoimana, Münchenin verilöyly, Colin Kaepernick sekä Muhammad Alin ja Roger Federerin jumalaisuuden vertailu.

Hannu Pelttari on tietokirjailijana erikoistunut urheilumaailman henkilöhistorioihin. Hän on kirjoittanut esimerkiksi urheilutoimittaja Sulo Kolkasta, valmentaja Armas Valsteesta ja urheilujohtaja Carl-Olaf Homénista. Teoksessaan Kekkosen kisat (2018) hän kertoo Urho Kekkosen suhteesta urheiluun.

Hannu Pelttari, Diktaattori katsomossa – Tositarinoita urheilusta vallan varjossa. Kirjapaja, Helsinki 2020. 208 s. Kansi Tomi Kujansuu. Kl 79. ISBN 978-952-354-297-6

- Tutustu myös näihin -

Elämäni kansalaisena -uutuuskirjassa Auli Viitala ravis...

lue lisää

Miten kirkko tukee lasten ja nuorten kasvua globaalien ...

lue lisää

Kevyemmin-uutuuskirja tarjoaa ratkaisukeskeisen mallin ...

lue lisää