Miten kirkko tukee lasten ja nuorten kasvua globaalien kriisien keskellä?

Uutuuskirja Huomenna kaikki on paremmin kysyy, millainen on kirkon kasvatuksen tulevaisuus: millä tavoin kristillinen elämäntapa edistää hyvää elämää ja ylläpitää toivoa monenlaisten uhkakuvien keskellä.

Miten voimme globaalin ekokriisin kynnyksellä tukea lasten ja nuorten kasvua? Kuinka luomme valmiuksia ekologisesti viisaalle elämäntavalle? Millaista on hyvä elämä uhkakuvien keskellä, kysyy teologi, kirkon kasvatuksen ja jumalanpalveluksen johtaja Jarmo Kokkonen uutuuskirjassaan Huomenna kaikki on paremmin – Kirkon kasvatus toivon mahdollistajana (Kirjapaja 2023).

Kirkko näkee kasvatustyönsä kaikenikäisten ihmisten kokonaisvaltaisen kasvun mahdollistamisena. Työllä halutaan rakentaa lasten ja nuorten luottamusta elämän arvoon ja merkityksellisyyteen.

Kokkonen huomauttaa, että nykyisessä maailmantilanteessa kirkon kasvatustyö tarvitsee suunnantarkistuksen: millainen muutos on tarpeen, jotta kasvatuksen piirissä voidaan uskottavasti pitää yllä toivoa erilaisten globaalien kriisien keskellä ja elämän rikkinäisyydestä, vaativuudesta, yksinäisyydestä, pahoinvoinnista ja aikuisten virheistä huolimatta? 

Kasvatuksen filosofisista perusteista ja olemuksesta keskustellaan Kokkosen mielestä liian vähän. Pelkkä työmuotojen kehittäminen ei riitä, vaan on kysyttävä, mitä ylipäänsä on hyvä kasvatus ja hyvä elämä. Tänä päivänä näitä kysymyksiä ei voida lähestyä irrallaan ekologisista kysymyksistä. Kirjassaan hän hahmottelee, mitä annettavaa kirkon kasvatuksella voisi olla yhteiskunnan näkökulmasta ja esimerkiksi ihmisoikeuksien toteutumisen kannalta.

Kokkonen etsii tapoja ehkäistä ulkopuolisuutta, opetella kokonaisvaltaista dialogisuutta elämässä ja kykyä harjoittaa ekologista mielikuvitusta suhteessa maailmaan, jossa kaikki on sidoksissa toisiinsa.

Huomenna kaikki on paremmin kutsuu keskustelemaan tulevien sukupolvien näköaloista. Se on ajankohtainen puheenvuoro kaikille, jotka työssään ja vapaa-ajallaan kohtaavat lapsia ja nuoria. 

 

Jarmo Kokkonen työskentelee kirkon Jumalanpalvelus ja kasvatus -yksikön johtajana Kirkkohallituksessa. Hänet tunnetaan kasvatuksen ja sukupuolisensitiivisyyden asiantuntijana. Kokkonen on vantaalainen neljän lapsen isä.

 

Jarmo Kokkonen: Huomenna kaikki on paremmin – Kirkon kasvatus toivon mahdollistajana
Kansi Tomi Kujansuu
Kirjapaja 2023 | ISBN 978-952-354-726-1
E-kirja, ISBN 978-952-354-763-6
212 s. | 25.3

 

Tilaa kirja Kirjapajan verkkokaupasta.


Arvostelukappaleet ja haastattelut:

Piia Latvala | viestintäpäällikkö | 0400 999 499 | piia.latvala@kirjapaja.fi

Minna Vatja | mediakoordinaattori | minna.vatja@kirjapaja.fi

- Tutustu myös näihin -

Elämäni kansalaisena -uutuuskirjassa Auli Viitala ravis...

lue lisää

Kevyemmin-uutuuskirja tarjoaa ratkaisukeskeisen mallin ...

lue lisää

Perhosbaarista liskonpetiin on vuoden 2022 luontokirja

lue lisää