Höyhentakkisakki-runot hassuttelevat havainnoilla ja mylläävät mielikuvitusta

Millainen sakki kotipihalla viheltääkään! Äidin ja pojan yhteistyönä syntynyt lastenrunokirja Höyhentakkisakki ruokkii mielikuvitusta ja houkuttaa tarkkailemaan lintuja.

Leena Ravantin uudet lastenrunot kertovat sirkuttajista, jotka kommentoivat ajankohtaisia asioita ja puuhaavat lintumaisia juttuja.

Höyhentakkisakki-kirjan runoissa linnut viettävät häitä, potevat ilmastohuolta ja kohottavat kuntoaan. Joku keittelee ötökkäsoppaa ja toinen laskee mäkeä. Räkättityttö jännittää koulun alkua ja naakkapoika kaipaa merille. Hyväntuuliset runot ruokkivat mielikuvitusta ja houkuttavat tarkkailemaan lintuja ja luontoa.

Runot syntyivät mökkimaiseman lintuja tarkkaillen ja niiden elämään perehtyen.

"Rakastan luontoa! Mökkimaisemissa on tullut tarkkailtua erityisesti lintuja, ja sen myötä on herännyt halu etsiä niistä tietoja. Lintujen maailma onkin sitten osoittautunut niin ihmeelliseksi ja inspiroivaksi, että uutta lastenkirjaa suunnitellessa aihe oli helppo löytää", Leena Ravantti kertoo runojen taustasta. Riimittelyn lomassa Leena mietti runojen mahdollisuuksia.

"Tuntui merkitykselliseltä, että hassuttelun ohessa  voisin synnyttää lapsissa kiinnostusta luontoa ja sen suojelemista kohtaan.

Pienten lintutarinoiden synty on pieni ihme runoilijalle itselleenkin.

"On kai vilkas mielikuvitus, joka vain lähtee viemään", Leena sanoo.

"Lähtökohtana on usein ollut jokin oma lintuhavainto tai linnuista löytämäni tieto tai vaikkapa linnulle keksimäni nimi ja siihen sopiva riimi. Toisinaan mietin tarinan pohjaksi jonkin ilmiön tai mahdollisen tapahtuman ihmiselämästä. Välillä vain kehittelin päässäni, mitä hauskaa eri lintujen kesken voisi tapahtua. Keksimäni loppusoinnut ja kirjoittaessa syntyvät oivallukset säätelevät runon kulkua yllättävästikin, niin että lopputulos saattoi olla joissain tapauksissa  ihan muuta kuin aloitellessa olin ajatellut.

Höyhentakkisakki on syntynyt äidin ja pojan yhteistyönä. Kirjan on kuvittanut Aapo Ravantti.

”Tykkään erityisesti pohtia ja suunnitella kuvan tilannetta ja asetelmaa sekä hetkestä, kun paperille saa loihdittua tavoittelemansa hahmon tai idean. Monesti lopputulokselle huomaa hykertelevänsä itsekin”, hän kertoo hulvattomasta kuvituksesta.

Myös oheiset gif-kuvat ovat Aapon kädenjälkeä.

 

Leena Ravantti on espoolainen runoilija ja lastenkirjailija, joka lastenrunoissaan nauttii hassuttelusta ja kielen musiikista. Hän uskoo runojen mahdollisuuksiin rikastaa lasten sanavarastoa ja mielikuvituksen lentoa. Työuransa Leena Ravantti on tehnyt pappina.

Aapo Ravantti on kulttuurialan sekatyömies, joka tekee lastenkirjakuvitusten lisäksi myös töitä ääniteknikkona ja muusikkona. Koulutukseltaan Ravantti on kuvataiteilija ja musiikkiteknologi.

 

 

Leena Ravantti: Höyhentakkisakki
Kuvitus Aapo Ravantti
Lasten Keskus 2020
ISBN 978-952-354-284-6
42 s. | Kl L82.2

- Tutustu myös näihin -

Elämäni kansalaisena -uutuuskirjassa Auli Viitala ravis...

lue lisää

Miten kirkko tukee lasten ja nuorten kasvua globaalien ...

lue lisää

Kevyemmin-uutuuskirja tarjoaa ratkaisukeskeisen mallin ...

lue lisää