Kiehtova teos Ina ja Tito Collianderin taiteilijaliitosta

Annina Holmbergin ja Olli Löytyn uutuusteos Ina ja Tito – Kohtauksia Collianderien taiteilijaliitosta (Kirjapaja) piirtää moniulotteisen kuvan Ina ja Tito Collianderin elämästä ja kumppanuudesta. Teos kertoo taiteesta ja rakkaudesta, mutta myös perheestä ja arjesta – kaikesta siitä, minkä keskellä kaksi määrätietoista taiteilijaa eli ja työskenteli.

Monen kulttuurin vaikutuspiirissä kasvaneet Collianderit olivat kosmopoliitteja, joiden maailmassa kielet ja kulttuurivaikutteet sekoittuivat. Heitä yhdisti myös seikkailunhalu, joka näyttäytyi muun muassa monina matkoina ja asuinpaikan vaihdoksina. Myöhempinä vuosinaan ortodoksisella uskolla oli heille suuri merkitys.

Ina Behrsen ja Tito Colliander kohtasivat 1920-luvun lopulla. He olivat kumpikin muuttaneet lapsuuden Pietarista vallankumouksen jaloista Suomeen. Kohtaamisesta alkoi pitkä yhteinen taival, jonka varrella molemmat toteuttivat omaa kutsumustaan, Ina kuvataiteilijana ja Tito ensi sijassa kirjailijana.

”Meitä kiinnosti taiteilijaliitto itsessään”, tekijät kirjoittavat. ”Se, että Ateneumissa opiskellut ja kuvaamataidon opettajana toiminut Tito ryhtyi kirjailijaksi, koska Ina oli niin itsestäänselvästi perheen kuvataiteilija ja se, miten taloudellisesti tiukan elämän he taiteellista vapautta rakastaessaan valitsivat.”

”Inan ja Titon elämä oli paljolti yllättäviä ratkaisuja, nopeita muutoksia, uteliaisuutta ja etsintää,mutta myös johdatusta ja löytämistä. Vain ehdottomuus taiteen tekemisestä sekä rakkaus tuntuivat pysyvän mukana vauhdissa”, Holmberg ja Löytty toteavat.

Teos etenee tiettyjen teemojen kautta perinteistä kronologiaa rikkoen ja eri aikatasoilla liikkuen. Se muistuttaa kahden kiinnostavan taiteilijan olemassaolosta. Kahden sellaisen taiteilijan, jotka eivät taustojensa puolesta ole kuuluneet ahtaimman kansallisen kaanonin ytimeen. ”Nostaessamme heidät esiin haluammekin samalla tuulettaa kansallisia taidekäsityksiä”, tekijät sanovat.

Annina Holmberg on kirjailija ja käsikirjoittaja. Olli Löytty on kirjallisuudentutkija ja tietokirjailija. He ovat mm. toimittaneet yhdessä Taina Westin kanssa teoksen Minun Valamoni – Tarinoita luostarista (2017).

Annina Holmberg ja Olli Löytty, Ina ja Tito – Kohtauksia Collianderien taiteilijaliitosta. Kirjapaja 2020. 246 s. Kansi: Mika Tuominen. Kl 99.1. ISBN 978-952-354-241-9

Lisätietoja ja haastattelut:
Marja-Liisa Saraste | viestintäpäällikkö | p. 040 553 4757| marja-liisa.saraste@kirjapaja.fi tai Annina Holmberg | 041 4555 606 | anninaholmberg@gmail.com ja Olli Löytty | 045 126 7102 | olselo@utu.fi

Arvostelukappaleet:
Minna Vatja | mediakoordinaattori | minna.vatja@kirjapaja.fi

- Tutustu myös näihin -

Elämäni kansalaisena -uutuuskirjassa Auli Viitala ravis...

lue lisää

Miten kirkko tukee lasten ja nuorten kasvua globaalien ...

lue lisää

Kevyemmin-uutuuskirja tarjoaa ratkaisukeskeisen mallin ...

lue lisää