Kierrätys ja lajittelu tutuksi sympaattisen siilin kanssa

Ajankohtainen Kaikki kiertoon -lastenkirja neuvoo lajittelemaan ja kierrättämään sekä kertoo, mistä kiertotaloudessa on kyse.

Kaikki kiertoon -kuvakirjan etukansi.Mihin päätyvät rikkinäinen sohva, tyhjät paristot tai keittiönkaappiin kertyneet muovipakkaukset? 

Kuvakirjauutuus Kaikki kiertoon – Siilin vihreä päivä (Lasten Keskus) tutustuttaa lapset kierrätykseen hauskalla tavalla. Kuvakirja on syntynyt äidin ja tyttären yhteistyönä, kun ympäristötekniikan opiskelija, kiertotalouden asiantuntija Elle Niemistö ja suosittu kuvittaja ja lastenkirjailija Marjo Nygård päättivät tarttua ajankohtaiseen aiheeseen.

Touhukkaan siilin keittiössä jäte muuttuu komposti- ja bokashimullaksi, mutta kaikkea ei voi kompostoida. Siili lähteekin ystävineen kimppakyydillä uuteen jätekeskukseen. Auto on täynnä tavaraa: kodinkoneita, kartonkeja, maalinjämiä. Perillä ystävykset oppivat, mihin tavarat päätyvät ja mihin lajitellaan vaikkapa hajuvesi, led-lamput ja rikki menneet kodinkoneet.

Jätekeskuksessa selviää, miksi robotit nostelevat säkkejä uuniin, mitä vanhoista renkaista syntyy ja miten lämpimät kodit liittyvät jätteisiin. Kaverukset tutustuvat myös biokaasulaitokseen ja kierrätyskauppaan sekä kestävän kulutuksen periaatteisiin: rikkinäiset tavarat voi usein korjata sen sijaan, että ostettaisiin uutta. Monia asioita peleistä työkaluihin ja urheiluvälineisiin voi myös lainata. 

Tarinallisen tekstin ja runsaiden tietolaatikoiden yhdistelmä ohjaa konkreettisiin tekoihin.

 

Marjo Nygård on Seinäjoella asuva kuvittaja-graafikko. Siili seikkaili ensimmäisen kerran kirjassa Kaikessa on itua (2017).

Elle Niemistö opiskelee Oulussa ympäristötekniikan diplomi-insinööriksi. Hän on perehtynyt erityisesti kiertotalouteen ja jätehuoltoon.

 

Marjo Nygård & Elle Niemistö
Kaikki kiertoon – Siilin vihreä päivä
Lasten Keskus 2021
ISBN 978-952-354-501-4
30 s. | Kl 85.22/66.94

- Tutustu myös näihin -

Elämäni kansalaisena -uutuuskirjassa Auli Viitala ravis...

lue lisää

Miten kirkko tukee lasten ja nuorten kasvua globaalien ...

lue lisää

Kevyemmin-uutuuskirja tarjoaa ratkaisukeskeisen mallin ...

lue lisää