Miten ottaa vaikeat asiat puheeksi lapsen kanssa?

Psykologi Aino Juusola tarjoaa vanhemmille ja ammattilaisille työkaluja vaikeiden asioiden käsittelyyn uutuusteoksessaan Jutellaanko? (Kirjapaja). Puhumisen kautta lapsi oppii, että yhdessä voidaan selvitä kaikesta eikä vaikeiden asioiden kanssa tarvitse jäädä yksin.

Poikkeuksellinen aika ja uutiset tuovat eteen monia vaikeita asioita. Lapset esittävät kysymyksiä, joihin meillä ei tässä maailman-tilanteessa aina ole vastauksia. Mutta ikävät asiat eivät myöskään katoa vaikenemalla. Kaikesta voi puhua, myös lapsen kanssa.

”Puheeksi ottaminen suojelee lasta ja rakentaa luottamusta lapsen ja aikuisen välille”, Juusola sanoo. ”Jos varjelemme heitä kaikilta epämieluisilta tunteilta, olemme herkästi vaikeuksissa ennemmin tai myöhemmin.” Puhumattomuus voi myös olla lapsuudessa opittu malli, usein ylisukupolvinen perintö, joka voidaan murtaa.

Ihmiset eroavat, sairastuvat, menettävät läheisensä tai kohtaavat muunlaisen trauman. Tällaisia aiheita ei ole helppo ottaa puheeksi lapsen kanssa, mutta Juusolan mukaan kynnys kannattaa ylittää, sillä avoimen keskustelun merkitys lapsen hyvinvoinnille on kiistaton.

Mm. näihin kysymyksiin kirja tarjoaa vastauksia: Miten käsittelen omat tunteeni ja kohtaan lapsen reaktiot ja kysymykset? Kuinka lapsi osallistetaan keskusteluun ja miten vältytään johdattelulta? Miten lapsen ikä- ja kehitystaso tulisi huomioida? Miten ja milloin avata keskustelu tai miten jatkaa keskustelun jälkeen?

 

Aino Juusola on trauma- ja kriisiterapiaan erikoistunut psykologi, jolla on usean vuoden kokemus lasten oikeuspsykologisista haastatteluista. Hän kouluttautuu parhaillaan kognitiiviseksi psykoterapeutiksi ja valmistelee oikeuspsykologian väitöskirjaa.

 

Aino Juusola, Jutellaanko? – Miten käsitellä lapsen kanssa vaikeita asioita. Kirjapaja 2021. 208 s. Kansi Tiia Javanainen / Purotie Design. Kl 14.8. ISBN 978-952-354-458-1

 

- Tutustu myös näihin -

Elämäni kansalaisena -uutuuskirjassa Auli Viitala ravis...

lue lisää

Miten kirkko tukee lasten ja nuorten kasvua globaalien ...

lue lisää

Kevyemmin-uutuuskirja tarjoaa ratkaisukeskeisen mallin ...

lue lisää