Pärjää paremmin muutoksissa – ensimmäinen suomalainen tietokirja resilienssistä ohjaa kehittämään omaa muutoksensietokykyä

Soili Poijula Resilienssi kansiResilienssi on mielen joustavuutta, joka on tarpeen elämän muuttuvissa tilanteissa. Ensimmäinen suomalainen tietokirja resilienssistä tarjoaa tietoa tekijöistä, jotka vaikuttavat yksilön ja yhteisön taitoihin pärjätä muutoksissa.

Resilienssi antaa uuden lähestymistavan terveyteen ja elämän muutoksista selviytymiseen. Psykologi Soili Poijulan uutuusteos Resilienssi – muutosten kohtaamisen taito (Kirjapaja 2018) auttaa ymmärtämään resilienssiä ja tarjoaa keinoja sen kehittämiseen.

Elämän pienet ja suuret muutokset, vastoinkäymiset ja arjen yllätykset haastavat meitä ja mieltämme. Mitä kehittyneempi yksilön resilienssi on, sitä myönteisemmin hän selviytyy vastoinkäymisistä. Resilienssi auttaa meitä joustamaan, palautumaan ja orientoitumaan uudelleen ja kasvamaan elämänkokemuksista.

”Yksilön resilienssitekijät ovat sekä fyysisiä että psyykkisiä, kuten stressinsäätely, selviytymisasenteet, ajattelu- ja toimintatavat, sydämen sykevaihtelut, realistinen optimismi sekä tunne- ja vuorovaikutustaidot. Ympäristön resilienssitekijöistä tärkeimpiä ovat hyvät, läheiset ihmissuhteet”, Poijula sanoo.

Soili Poijula esittelee teoksessaan havainnollisesti resilienssin rakentumista ja tarjoaa keinoja oman resilienssin tunnistamiseen ja vahvistamiseen. Resilienssi ja realistinen optimistisuus tarkoittaa vastuun ottamista itsestä. Se on mielen kurinalaisuutta, jolla voi luoda voimauttavia selityksiä sille, mitä tapahtuu. Kaiken ikäiset voivat oppia resilienssin vahvistamisen taitoja, Poijula muistuttaa.

Resilienssi antaa rohkeutta kohdata haasteet, ottaa vastuu itsestä, vastaanottaa tarvittaessa tukea toisilta ja myös auttaa toisia. Se voi auttaa elämään omien arvojen ja tavoitteiden mukaista elämää. Ymmärrystä resilienssistä hyödynnetään monilla elämänaloilla psykologiasta ja kasvatuksesta työyhteisökoulutuksiin ja maanpuolustukseen.

 

Soili Poijula on tunnettu psykologi, psykoterapeutti ja tutkija. Hän on tehnyt Suomessa uraauurtavaa työtä traumatisoituneiden ja surevien auttamisen ja hoidon kehittäjänä. Hän on traumapsykologian ja -psykoterapian keskus Oy Synolon Ltd:n toimitusjohtaja. Häneltä on ilmestynyt mm. teokset Lapsi ja kriisi – Selviytymisen tukeminen (Kirjapaja 2015) ja Miten selviytyä työpaikan menetyksestä (Kirjapaja 2009).

 

Soili Poijula: Resilienssi – muutosten kohtaamisen taito
ISBN 978-952-288-262-2
Kirjapaja 2018.
266 s. | Kl 14

- Tutustu myös näihin -

Elämäni kansalaisena -uutuuskirjassa Auli Viitala ravis...

lue lisää

Miten kirkko tukee lasten ja nuorten kasvua globaalien ...

lue lisää

Kevyemmin-uutuuskirja tarjoaa ratkaisukeskeisen mallin ...

lue lisää