Reijo Laatikainen tuo esiin keinoja vähentää lievää tulehdusta ja sen haittoja

Taltuta lievä tulehdus – Eroon piilevästä vaivasta ravinnolla ja elämäntavoilla on Reijo Laatikaisen uutuuskirja. Laatikainen kertoo teoksessaan havainnollisesti, mitä on lievä tulehdus ja erityisesti minkälaisia vaikutuksia ravinnolla on lievään tulehdukseen. Lievä tulehdus on salakavala vaiva, joka vaikuttaa terveyteemme haitallisesti.

Lievää tulehdusta edistävät esimerkiksi vääränlainen ravinto, vähäinen liikunta, stressi, riittämätön uni ja lihavuus. Arkisilla ruokavalinnoilla ja elämäntavoilla on tärkeä merkitys lievän tulehduksen hillitsemisessä ja ehkäisyssä.

Yhdessä muiden riskitekijöiden kanssa lievä tulehdus osaltaan aiheuttaa esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteja, tyypin 2 diabetesta sekä muita pitkäaikaisia sairauksia.

Reijo Laatikainen nojaa teoksessaan mittavaan määrään uusinta tutkimustietoa: ”Pyrin erottelemaan sairaudet sellaisiin, joissa lievän tulehduksen rooli on osoitettu pitävästi, ja toisaalta niihin, joissa lievä tulehdus saattaa olla taustatekijä, mutta näyttö siitä on vielä puutteellista”, Laatikainen kirjoittaa.

Reijo Laatikaisen neuvot ravintoasioissa ovat havainnollisia ja konkreettisella tasolla. Hän painottaa ruokavalion kokonaisuutta ja katseen kohdistamista kokonaisterveyteen.

”Liika huomio yksittäisiin ruoka-aineisiin tai ravintoaineisiin voi johtaa harhaan. Ruokavalion terveysvaikutukset ilmenevät vasta vuosien, kenties vuosikymmenten saatossa. Siksi on elintärkeää tähdätä sellaisiin muutoksiin, joita todella voi noudattaa lopun ikäänsä.”

 

Reijo Laatikainen, Taltuta lievä tulehdus – Eroon piilevästä vaivasta ravinnolla ja elämäntavoilla. Kirjapaja 2019. 160 s. Kansi Anna Makkonen. Kl 59.34. ISBN 978-952-354-068-2. Ovh. 32,90.

Reijo Laatikainen on laillistettu ravitsemusterapeutti, filosofian tohtori ja tunnettu ravitsemuksen asiantuntija muun muassa suositun bloginsa kautta. Hän on väitellyt viljojen ja toiminnallisten vatsavaivojen yhteydestä. Hänen aiempia teoksiaan ovat mm. Pötyä pöydässä (2018), Syö hyvin, voi paremmin (2017, yhdessä Timo Joensuun kanssa) ja Herkän vatsan valinnat (2015).

- Tutustu myös näihin -

Keski-ikäinen elämäni -uutuuskirjassa Laura Honkasalo t...

lue lisää

Hannu Mäkelä ja Kirjoittamisen ilo – miksi sanat ovat r...

lue lisää

Apua luonnosta ja puutarhasta moneen vaivaan

lue lisää

JAA TIEDOTE