Reijo Laatikaisen kirjasta apua vatsavaivoista kärsiville

Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikaisen Herkän vatsan valinnat – FODMAP-ruokavalio haltuun (Kirjapaja) on ilmestynyt uutena laitoksena, johon on lisätty päivitettyjä tietoja. Kirjassa kerrotaan havainnollisesti, kuinka vatsan hyvinvointia voi edistää omilla valinnoilla. Teoksen helppojen ohjeiden ja reseptien avulla vatsa rauhoittuu ja elämänlaatu kohenee.

Ruokavalion perustana on huonosti imeytyvien eli FODMAP-hiilihydraattien rajoittaminen, säännöllinen syömisrytmi ja yleisterveyttä muutoinkin edistävät ravintovalinnat..

Potilastyönsä kautta Laatikainen näkee, miten vatsapotilaita on paljon ja osa heistä oirehtii vaikeastikin. ”Useimmilla vatsavaivat ovat nopeasti ohimeneviä, mutta varsin suuri osa meistä suomalaisista, jopa 20 %, kärsii jatkuvista, elämää häiritsevistä toiminnallisista vatsavaivoista, joihin ei ole löytynyt selvää elimellistä vikaa”, Laatikainen sanoo.

”Kirja ei ole suoranaisesti tarkoitettu tulehduksellisten suolistosairauksien hoitoon, koska esimerkiksi FODMAP-ruokavaliolla ei ole voitu osoittaa selvää vaikutusta suoliston tulehdukseen. Silti Crohnin taudista ja haavaisesta paksusuolen tulehduksesta kärsivät voivat todennäköisesti lievittää kirjan avulla toiminnallisia oireitaan, kuten ripulia, kipua, turvotteluja jne.”

Herkän vatsan valinnat ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 2015. Vatsavaivojen määrä ei Laatikaisen mukaan ole viimeisten vuosien aikana ollut ainakaan vähenemään päin. Kirjan pohjana oleva tieteellinen tutkimuskin on mennyt merkittävästi eteenpäin tässä ajassa. ”Väittelin itse loppuvuonna 2018 ärtyvän suolen oireyhtymästä ja viljoista, ja siinä vaiheessa tietoni oli luonnollisesti päivitettävä perin pohjin”, Laatikainen sanoo.

Teos sisältää uusia kappaleita esimerkiksi ulosteensiirroista, histamiini-intoleranssista, vegaanisesta sekä kevennetystä FODMAP-rajoituksesta ja SCD-ruokavaliosta. Uutta tietoa on toiminnallisesta turvottelusta, ummetuksesta ja ripulista, vuotavasta suolesta sekä histamiini-intoleranssista ja joidenkin yksittäisten ruoka-ainesten sopivuudesta herkkävatsaisille.

Laatikaisen mukaan suurin osa kirjan sisällöstä on silti samaa kuin erinomaisen vastaanoton saaneessa edellisessä versiossa. ”Moni tutkitun tiedon pala vain vahvistuu, ei suinkaan muutu, tiedon lisääntyessä ja tutkimustiedon karttuessa”, hän sanoo.

 

Reijo Laatikainen on laillistettu ravitsemusterapeutti, filosofian tohtori ja tunnettu ravitsemuksen asiantuntija. Hän on väitellyt viljojen ja toiminnallisten vatsavaivojen yhteydestä. Hänen aiempia teoksiaan ovat mm. Verensokeri haltuun (2020), Taltuta lievä tulehdus (2019) ja Pötyä pöydässä (2018).

 

Reijo Laatikainen: Herkän vatsan valinnat – FODMAP-ruokavalio haltuun. 168 s. Kansi Anna Makkonen. Sid. ISBN 978-952-354-353-9. Kl 59.34. Ilmestynyt

- Tutustu myös näihin -

Elämäni kansalaisena -uutuuskirjassa Auli Viitala ravis...

lue lisää

Miten kirkko tukee lasten ja nuorten kasvua globaalien ...

lue lisää

Kevyemmin-uutuuskirja tarjoaa ratkaisukeskeisen mallin ...

lue lisää