Sävyttömät sanat sisältää tarkkanäköistä pohdintaa ajastamme, jolle tyypillistä ovat jyrkät kannat ja vastakkainasettelun ilmapiiri

Asta Leppä kirjoittaa teoksessaan Sävyttömät sanat - Kun vastakkainasettelut saivat vallan (Kirjapaja) ajastamme, joka suosii mustavalkoista ajattelua ja kärjistyneitä kantoja. Mistä jyrkkyys kumpuaa ja mitä jää vastakkainasettelujen alle?

Ajan henki pusertaa ihmisiä toisiaan vastaan. Samanmieliset leiyriytyvät keskenään ja ajatukset kutistuvat enemmän tai vähemmän ideologisiksi, sävyttömiksi. Mustavalkoisuuden siivittämänä liikkeellä on paikkaansa pitämätöntä, vääristeltyä tietoa, kapeita osatotuuksia tai silkkaa valhetta.

Harva asia maailmassamme on kuitenkaan joko–tai. Elämä on jossain ääripäiden välillä. Asta Leppä kuljettaa lukijan vastakkainasettelujen tuolle puolen, maailmaan, joka ei taivu twitteräänestyksiksi tai peukutuksiksi. Kun katseen nostaa arjen kähinöistä kohti maailman moninaisuutta, käy ilmi, että juuri ristiriitaisuus ja monitulkintaisuus ovat inhimillisen ymmärryksen, toisen kunnioittamisen ja myötätunnon elintärkeä kasvualusta. Hyvää on pahassa, luontoa kaupungissa eivätkä ikä ja sukupuolikaan tyydy vain kahteen kategoriaan.

"Paradoksaalista kyllä, ehdottomuus, mustavalkoisuus ja jyrkkyys viettelevät juuri nyt, kun maailma on värikkäimmillään – kun ihmisillä on tarjolla enemmän vaihtoehtoja ja valinnanmahdollisuuksia kuin milloinkaan historiansa aikana", Asta Leppä kirjoittaa. "Ehkä yltäkylläisyyden ja monivärisyyden tuloksena onkin ihminen, joka ei janoa mitään niin kipeästi kuin tulla nähdyksi hälyn ja kakofonian keskeltä", Leppä pohtii.

Asta Leppä on toimittaja ja tietokirjailija. Hän on kirjoittanut mm. teoksen Voittajien varjot – Elämää eriarvoisten tasavallassa (2017).

 

Asta Leppä, Sävyttömät sanat – Kun vastakkainasettelut saivat vallan. Kirjapaja 2019. 216 s. ISBN 9789523540736. Kl 30.12/17.3. Ovh. Sid. 32,90.

- Tutustu myös näihin -

Elämäni kansalaisena -uutuuskirjassa Auli Viitala ravis...

lue lisää

Miten kirkko tukee lasten ja nuorten kasvua globaalien ...

lue lisää

Kevyemmin-uutuuskirja tarjoaa ratkaisukeskeisen mallin ...

lue lisää