Taivasta hipoo hännänpää -kokoelma juhlistaa lastenrunoilija Tuula Korolaisen mittavaa uraa

Taivasta hipoo hännänpää etukansiArvostettu lasten- ja nuortenkirjailija Tuula Korolainen on toiminut lastenkulttuurin parissa 1970-luvun lopulta alkaen. Tuore runokokoelma Taivasta hipoo hännänpää – Valitut runot 1990–2018 (Lasten Keskus) juhlistaa hänen mittavaa uraansa. Korolainen tunnetaan myös kirjallisuustoimittajana, kolumnistina, kriitikkona ja suomentajana.

Uusi kokoelma sisältää lähes 150 valittua runoa Korolaisen uran eri vaiheista. Kokoelmissa aiemmin julkaistujen lisäksi siinä on lehdissä, antologioissa sekä oppi- ja tietokirjoissa ilmestyneitä runoja. Mukana on myös ennen julkaisemattomia tekstejä ja aivan uusia runoja.

Taivasta hipoo hännänpää esittelee monitaitoisen runoilijan

Tuula Korolainen kirjoittaa hassuja pikkuvärssyjä, mutta kuvaa myös suuria tunteita ja luo uusia myyttisiä tarinoita. Hän hallitsee vapaamittaisen runon siinä kuin rytmillisen ja riimillisen runon ja puhuu sujuvasti monenlaisilla kertojanäänillä. Lapsia riemastuttavien tarinoiden ja sanaleikkien taustalla on piiloviisautta ja kirjallisuusviitteitä, jotka tarjoavat lisämaustetta aikuisille.

Tuula Korolaisen ensimmäiset lastenrunot ilmestyivät vuonna 1990 kokoelmassa Enkeli ja poliisi. Sen jälkeen hän on vakiinnuttanut asemansa maamme pidetyimpien, luetuimpien ja arvostetuimpien lastenrunoilijoiden joukossa.

Hänen runokirjansa Kuono kohti tähteä voitti Finlandia Junior -palkinnon vuonna 2005. Vuonna 2012 Korolainen sai Valtion lastenkulttuuripalkinnon ja Vantaan kaupungin kulttuuripalkinnon. Vuonna 2015 hän oli mukana tekijätiimissä, joka sai tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon kirjasta Lasten oma vuosikirja.

Suomen Kirjailijaliitto myönsi Korolaiselle Tirlittan-palkinnon keväällä 2018 tunnustuksena merkittävästä urasta ja toiminnasta kirjallisuuden hyväksi. Korolainen toimi Lastenkirjainstituutin julkaiseman Onnimanni-lehden päätoimittajana vuodesta 1988 viime kesään ja jatkaa edelleen toimittajana, kriitikkona ja lastenkirja-asiantuntijana sekä alan yhdistysaktivistina.

 

Taivasta hipoo hännänpää -kokoelman valloittava kuvitus ja ulkoasu on palkitun kuvittajan ja graafikon Virpi Talvitien käsialaa. Talvitie on kuvittanut mm. satuja, kuvakirjoja, tietokirjoja, romaaneja sekä useita runoteoksia. Hänet on nimetty H. C. Andersen -kuvittajapalkinnon Suomen ehdokkaaksi vuosina 2006, 2008 ja 2012. Vuonna 2006 hän voitti Finlandia Junior -palkinnon yhdessä Timo Parvelan kanssa kirjalla Keinulauta. Vuonna 2016 Talvitie sai Pro Finlandia -mitalin.

 

Tuula Korolainen
Taivasta hipoo hännänpää
Kuvitus ja ulkoasu Virpi Talvitie
Lasten Keskus 2018
ISBN 978-952-288-944-7
128 s. | Kl L82

- Tutustu myös näihin -

Elämäni kansalaisena -uutuuskirjassa Auli Viitala ravis...

lue lisää

Miten kirkko tukee lasten ja nuorten kasvua globaalien ...

lue lisää

Kevyemmin-uutuuskirja tarjoaa ratkaisukeskeisen mallin ...

lue lisää