Talentin voima -teos pohtii tulevaisuuden kirkon uusia toimintatapoja

Kirkon tulevaisuudesta puhuttaessa usein turhaan synkistellään. Kirkolla on paljon tehtävää ja valtavasti mahdollisuuksia. Talentin voima -teoksessa (Kirjapaja 2019) Laura Arikka ja Stiven Naatus pohtivat ja punnitsevat kirkon toiminnan uusia mahdollisuuksia. Miten kirkko voisi mennä sinne, missä ihmiset ovat, miten kirkko toimii kumppanina ja palvelijana ja miten kirkon työntekijä löytää ja säilyttää identiteettinsä?

Talentin voima. Kirkon toiminnan uudet mahdollisuudet kertoo kirkon muuttuvasta toimintakulttuurista eri puolilta Suomea. Kirkon työlle on edelleen tilausta, mutta koska ihmiset eivät itse välttämättä enää hakeudu kirkkoon tai seurakunnan toimintaan, kirkon täytyy löytää tavat, joilla kohdata ja osallistaa ihmisiä. Teoksessa etsitään uuden suunnan avaimia ja tarjotaan samalla käytännöllisiä askeleita ja inspiraatiota kirkon työn uudistamiseksi.

”Se että mennään sinne missä ihmiset ovat, vaatii yllättävän paljon käytännön toimia, toimintakulttuurin muutosta, työntekijyyden muutosta ja johtajuutta, niin seurakunnissa kuin työntekijöiden työtavoissakin”, tekijät toteavat. On mietittävä, miten kirkon talentti pidetään liikkeessä muuttuvassa toimintaympäristössä. Miten kirkko toimii palvelijana ja kumppanina?

”Kaikkea toimintaa ei pidä keksiä itse, vaan kirkko voi liittyä siihen, mitä jo tapahtuu”, Laura Arikka ja Stiven Naatus toteavat. Toiminta johon liitytään voi olla diakonista, yhteiskunnallista tai monenlaista muuta. ”Olennaista on, että kirkko aktiivisesti etsii mahdollisuuksia yhteistyöhön.” Tulevaisuuden kirkon tulisi heidän mukaansa olla ulospäin suntautuva, tarvelähtöinen, näkyvä, kutsuva ja vahvan identiteetin omaava.

Käytännönläheisen teoksen tarkoitus on innostaa, inspiroida ja saada pohtimaan, miten kehittää seurakunnan työtä. Kirja puhuttelee seurakuntien resursseista päättäviä ja niitä, jotka pohtivat kirkon tulevaisuutta ja tehtävää yhteiskunnassamme.

Laura Arikka on pappi ja tohtorikoulutettava. Hän työskentelee Kirkkohallituksen ihmisoikeus- ja yhteisötyön asiantuntijana. Aiemmin Arikka on toiminut vapaaehtoisliikkeissä ja ihmisoikeustehtävissä sekä työskennellyt seurakunnassa ja oppilaitospappina. Hän on ollut kirjoittamassa teosta Elämä. Rakkaus. Kuolema. (2016). Stiven Naatus on pappi ja Kirkkohallituksen oppilaitosyhteistyön ja yhteisötyön asiantuntija. Hän on toiminut pitkään seurakuntapappina sekä työskennellyt oppilaitospappina, maahanmuuttajatyössä ja Kirkon Ulkomaanavun kansainvälisessä rauhanverkostossa.

Laura Arikka ja Stiven Naatus: Talentin voima. Kirkon toiminnan uudet mahdollisuudet. Kirjapaja 2018. 149 s. Kl 25. ISBN 978-952-288-937-9. Kansi Pinja Meretoja.

- Tutustu myös näihin -

Elämäni kansalaisena -uutuuskirjassa Auli Viitala ravis...

lue lisää

Miten kirkko tukee lasten ja nuorten kasvua globaalien ...

lue lisää

Kevyemmin-uutuuskirja tarjoaa ratkaisukeskeisen mallin ...

lue lisää