Talvi on kateissa Katja Lahden uutuuskirjassa, jossa supersuosittu Pikkis joutuu kuraiseen seikkailuun

Project Mama -blogin Katja Lahti käsittelee Pikkis ja talvensiemenet -kirjassaan ilmastonmuutosta tarinan keinoin. Mörököllimetsän elämä menee sekaisin oikuttelevan sään seurauksena.

 

Kuulammen pitäisi olla jo ohuessa jäässä. Karhut eivät saa unta ja ovat äkäisiä, metsäjänikset hikoavat talvikarvassaan. Talven vitkastelu hermostuttaa Pikkistä ja koko Mörököllimetsän väkeä.

Ystävänsä Kirpan kanssa Pikkis löytää lumettomasta metsästä helmenvalkoisia, heliseviä palleroita. Talvensiemeniä. Miksi ne eivät ole itäneet? Luvassa on suuri seikkailu ja vaarallinen taival kohti Hankitunturia ja lumiväkeä.

”Ilmastoa käsittelevät uutiset ovat pelottavia ja muutoksen hahmottaminen tai sanoittaminen vaikeaa aikuisellekin. Tarinassa päähenkilö tekee sen minkä voi ja huomaakin saavansa apua yllättäviltä tahoilta. Tarina rohkaisee toimintaan, pilkkomaan haasteet yhden etapin mittaisiksi ja etenemään jaksamisensa mukaan”, Katja Lahti sanoo. ”Tekemisestä löytyy toivo.”

Mörököllimetsä asukkaineen on saanut hahmonsa kuvittaja Annukka Palménin työpöydällä.

”Kirjan graafinen ilme perustuu pyörteilevälle ja kieppuroivalle viivan käytölle. Ensimmäisiä kuvia oli Saukko sukeltaa -kuva, joka määritti modernin ilmeen yleislinjat. Pyörteilevät aallot mukautuivat helposti veden lisäksi puiden ja ilman elementteihin, pilviin, Nietokseen ja sumusilmiin. Metsän tuoksu ja tuntu löytyi pienistä yksityiskohdista ja tunnelmakuvista, syksyisistä sienistä ja metsän asukeista”, Palmén kertoo lumoavan kuvituksen synnystä.

Kun talvi viipyy, eväitä keskusteluun ja huolen käsittelyyn löytyy rohkaisevasta tarinasta. Uusi Pikkis-tarina tarttuu ajankohtaiseen aiheeseen yhdistelemällä perinteistä satumaailmaa ja raikasta nykykerrontaa. Sillä että lasten kanssa reilusti puhutaan ilmastokysymyksistä, on merkitystä, Katja Lahti uskoo.

”Kokemukseni mukaan pahin kasvatuksellinen moka on vaikeneminen, jolloin lapsi kokee jäävänsä pelkojensa kanssa yksin. Ympäristötietoisuus on voimavara, ja avain sen lisäämiseen on keskustelu.”

Katja Lahti on kirjailija ja yrittäjä, joka pitää suosittua Project Mama -blogia.

Annukka Palmén on taiteilija, kuvittaja ja Ylen art director.

 

Katja Lahti: Pikkis ja talvensiemenet
Kuvitus Annukka Palmén
Ulkoasu Tiina Ripatti-Toledo
Lasten Keskus 2020
ISBN 978-952-354-169-6
88 s. | Kl L85

 

Pikkiksen puuhiin voi tutustua sen omilla sivuilla, klikkaa tästä!

- Tutustu myös näihin -

Elämäni kansalaisena -uutuuskirjassa Auli Viitala ravis...

lue lisää

Miten kirkko tukee lasten ja nuorten kasvua globaalien ...

lue lisää

Kevyemmin-uutuuskirja tarjoaa ratkaisukeskeisen mallin ...

lue lisää