Teemu Laajasalo pohtii Mika Aaltolan, Lasse Aapion, Iina Kuustosen ja muiden kirjoittajien kanssa poikkeusaikaa

Teemu Laajasalon toimittama Uusi alku – Elämä kulkutaudin muuttamassa maailmassa (Kirjapaja) kertoo poikkeusajasta. Kulunutta kahta vuotta pohtii teoksessa Laajasalon lisäksi 12 henkilöä eri aloilta. Näkökulmat ovat hyvin erilaisia, osa ammatillisia, osa henkilökohtaisia. 

Mika Aaltola muistuttaa omassa kirjoituksessaan, että suuret valloitussodat ovat liikkuneet käsi kädessä epidemioiden kanssa. ”On oltava hereillä sen suhteen, miten korona lietsoo olemassa olevia jännitteitä ja laukaisee muutenkin virittyneitä kansainvälispoliittisia tapahtumasarjoja vielä pitkään, kun koronan aallot ovat jo lievenneet”, Aaltola  kirjoittaa.

Teemu Laajasalo ottaa esiin henkisen kriisinkestävyyden.”Yhden kriisin heikentyessä olemme siirtyneet suoraan uuteen kriisiin. Nyt voimme kysyä, mitä olemme oppineet kulkutaudista ja kuinka niitä oppeja voitaisiin hyödyntää kriisinkestävyyden lisäämisessä. Tämä on tärkeää uudessa tilanteessa, sodanuhan kasvettua.”

Jari Sarasvuo sanoo todistaneensa tapahtuma- ja ravintola-alan ahdinkoa, ja murehtineensa eniten nuorten hätää. Hän yllättyi nopeudesta, jolla koronarokete kehitettiin, ja toisaalta hitaudesta muissa torjuntaliikkeissä kuten koronapassin käyttöönotossa.

Pekka Sauri pohtii kirjoituksessaan digitalisaation etenemistä, etätyön ja mahdollisesti monipaikkaisuudenkin lisääntymistä. ”Mutta kannattaa katsella vie­lä muutama aika pahimman epidemian laantumisen jälkeen, millaiseksi työelämä tästä asettuu”, hän sanoo. Seida Sohrabi kiittelee suomalaisia, tavallisia ihmisiä, jotka ovat maailman lainkuuliaisinta kansaa, noudattavat sääntöjä ja kunnioittavat lakeja.

Teemu Laajasalo on Helsingin hiippakunnan piispa ja tunnettu esiintyjä ja keskustelija. Kirjoittajina ovat Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola, Helsingin poliisilaitoksen poliisikomentaja Lasse Aapio, Myllypuron elintarvikeavun toiminnanjohtaja Sinikka Backman, Aktivistimummo Seija Kurunmäki, Illusian Group Oy:n Head of Impact Katariina Helaniemi, Hyks-sairaanhoitoalueen johtaja Matti Holi, näyttelijä Iina Kuustonen, Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha Pantzar, yrittäjä Jari Sarasvuo, filosofian tohtori Pekka Sauri, Lähi-idän asiantuntija Seida Sohrabi ja laulaja Antti Tuisku.

Laajasalo on kysynyt heiltä viisi kysymystä koskien koronapandemia-aikaa. Niiden kautta syntyy kuva koetun ajanjakson inhimillisiä ja yhteiskunnallisia seurauksia. Mitä koetusta ei kannata unohtaa? Mikä antaa toivoa tulevaan? Mitä olemme oppineet?

Teemu Laajasalo (toim.) Uusi alku — Elämä kulkutaudin muuttamassa maailmassa. Kirjapaja 2022. 94 s. Kl 30. ISBN 978952354622.

Kirjan tekijänpalkkiot lahjoitetaan kirkon diakoniarahastolle.

- Tutustu myös näihin -

Elämäni kansalaisena -uutuuskirjassa Auli Viitala ravis...

lue lisää

Miten kirkko tukee lasten ja nuorten kasvua globaalien ...

lue lisää

Kevyemmin-uutuuskirja tarjoaa ratkaisukeskeisen mallin ...

lue lisää