Tietosatukirja käsittelee ympäristön kuormittumista ja luonnonvaraisten eläinten selviytymistä maailmassa

Empaattinen Meren maha kipeä vie koskettavaan seikkailuun harvinaisten merikilpikonnien vanavedessä. Kirja tarkastelee merten saastumista ja kaikkien mahdollisuutta toimia puhtaamman ympäristön hyväksi.

Meren maha on kipeä kirjan etukansi

Ajankohtainen Meren maha on kipeä (Lasten Keskus) kuvaa, miten merten saastuminen uhkaa luonnonvaraisten eläinten elinympäristöjä. Kirja muistuttaa, että maapallon vedet ja valtameret ovat meille kaikille yhteisiä, mutta käsittelee isoa aiheitta maalaamatta suuria uhkakuvia. Kauniisti kerrotun tarinan, erityislaatuisten kuvien sekä laulujen ja leikkien keinoin kirja auttaa lasta eläytymään ja oivaltamaan.

Pirjo Havian kirjoittamassa ja Viktor Amoussoun kuvittamassa tarinassa tavataan Länsi-Afrikassa asuvat kaksoset Afi ja Kofi, jotka huomaavat, että lähiseudun eläimet voivat huonosti. Meren maha on kipeä kaikesta sinne heitetystä muovista, ja merikilpikonnien elämä on uhattuna saastuneen ympäristön vuoksi. Afin ja Kofin arkeen lomittuu vanhan isoisän kertoma myyttinen tarina väkevästä vesien hallitsijasta Mami Watasta kilpikonnineen.

Lapset alkavat tarkkailla ympäristöään ja rannalla kohtaamiensa merikilpikonnien elämää. He näkevät, miten ihmisten toimet vaikuttavat ympäristöön ja oppivat, miten pienilläkin teoilla voi parantaa eläinten elinmahdollisuuksia.

Tarinaan tuovat mausteensa afrikkalaiset perinteet sekä taidokas batiikkikuvitus, joka edustaa länsiafrikkalaista käsityötaidetta, sekä laulut, jotka ovat Maco Oeyn, Jaakko Löytyn ja Steve Abenin käsialaa.

Tarinan kirjoittanut Pirjo Havia on metsänomistuksen konsultti, tietokirjailija ja kouluttaja. Länsi-Afrikassa ollessaan hän partioi öisin kilpikonnien munintaa ja seurasi, kuinka poikaset kuoriutuivat ja ponnistelivat meren aaltoihin. Hän oli myös järjestämässä merenrannan siivoustalkoita ja suunnittelemassa paikallista ympäristökasvatushanketta.

Ainutlaatuisen batiikkikuvituksen luonut Viktor Amoussou on beniniläinen kuvataiteilija, jonka länsiafrikkalaisesta perinteestä ammentavia töitä on ollut esillä näyttelyissä Suomessa ja Beninissä.

 

Pirjo Havia: Meren maha on kipeä
Kuvitus Viktor Amoussou.
Kansi ja graafinen asu Venla Poskela.
Lasten Keskus 2020
ISBN 978-952-354-143-6
45 s.| Kl L85.12

- Tutustu myös näihin -

Elämäni kansalaisena -uutuuskirjassa Auli Viitala ravis...

lue lisää

Miten kirkko tukee lasten ja nuorten kasvua globaalien ...

lue lisää

Kevyemmin-uutuuskirja tarjoaa ratkaisukeskeisen mallin ...

lue lisää