Upeasti kuvitettu Vaellus pyhiin – Sacred Journeys esittelee ristisaattoperinnettä idän ja lännen rajalla

Vaellus pyhiin kirja kansiUpeasti kuvitettu tietokirja Vaellus pyhiin – Ristisaattoja idän ja lännen rajalla. Sacred journeys – Orthodox processions in Eastern Finland (Kirjapaja) vie Pohjois-Karjalan korpimaisemiin tutustumaan ristisaattoperinteeseen.

Ristisaatot ovat tärkeä osa ortodoksisen kirkon jumalanpalveluselämää. Tunnetuin lienee kirkon kiertävä pääsiäisyön ristisaatto. Pitkät vaellusristisaatot kulkevat useita päivämatkoja. Pohjois-Karjalassa vaellusristisaattojen perinteitä alettiin elvyttää 1980-luvun alussa. Kaksikielinen teos esittelee elinvoimaista perinnettä sanoin ja kuvin.

Kun Suomen ja Venäjän välisen rajan ylittäminen helpottui Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen, siirtokarjalaiset ja heidän jälkeläisensä saattoivat matkustaa vanhoille kotiseuduilleen. Pohjois-Karjalassa ja toisinaan Venäjän rajan yli ja takaisin vaelletaan hiihtäen, soutaen, polkupyörillä ja kävellen. Uskollisimmat vaeltajat ovat uskontonsa perinteitä vaalivia ortodokseja, mutta vuodesta toiseen vaellusristisaattoihin osallistuu myös muita: etsijöitä ja luonnonystäviä, uskovia ja uskonnottomia, ortodokseja ja luterilaisia.

”Ristisaatoista on tullut monien autioituvien kylien perinnettä. Ne rytmittävät sekä kyläläisten että alueelta muualle muuttaneiden elämää. Ristisaatto oman suvun juurilla saattaa olla kesän tai talven kohokohta”, kirjoittajat kertovat.

Ristisaatot ovat elvyttäneet vanhoja ortodoksikarjalaisia perinteitä, kuten kyläläisten yhteisiä ruokailuja hautausmailla. Sivutuotteena on syntynyt myös uusia paikallisia tapahtumia.

Pyhiinvaellus on maailman vanhimpia matkailun muotoja. Se on hengellinen kokemus, mutta myös matka paikalliseen kulttuurin, luontoon ja historiaan. Ristisaattoperinne on esimerkki sellaisesta uskonnollisuudesta, jossa kokemukselliset, materiaaliset, ruumiilliset, hengelliset ja teologiset elementit muodostavat kokonaisuuden.

Kirjan ovat toimittaneet professori Elina Vuola ja valokuvaaja Hanna Hentinen. Siihen ovat kirjoittaneet myös yliopistonlehtori FT Helena Kupari ja kulttuurin alalla työskentelevä FT Auli Leskinen.

Hanna Hentinen ja Elina Vuola (toim.): Vaellus pyhiin – ristisaattoja idän ja lännen rajalla. Sacred Journeys – Orthodox Processions in Eastern Finland.
Kirjapaja 2018, 224 s.
Kansi Satu Kontinen, etukannen kuva Hanna Hentinen.
ISBN 978-952-288-854-9.

Kirjan tekijöiden yhteystiedot:
Hanna Hentinen, 0400 784 700, hanna.hentinen@aalto.fi
Helena Kupari, 040 590 6097, helena.kupari@helsinki.fi
Auli Leskinen, 050 430 8550, auli.leskinen@tiedepuisto.fi
Elina Vuola, 050 540 9171, elina.vuola@helsinki.fi

- Tutustu myös näihin -

Elämäni kansalaisena -uutuuskirjassa Auli Viitala ravis...

lue lisää

Miten kirkko tukee lasten ja nuorten kasvua globaalien ...

lue lisää

Kevyemmin-uutuuskirja tarjoaa ratkaisukeskeisen mallin ...

lue lisää