Uutuuskirja Yhteyden rakentajat kertoo siitä, miten hitaasti yhdenvertaisuus on edennyt kirkossa

Kaisa Raittilan Yhteyden rakentajat — Kohti kaikille avointa kirkkoa (Kirjapaja) on kollektiivinen muistelmateos. Se piirtää karun ja kaunistelemattoman kuvan suhtautumisesta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan niin kirkon piirissä kuin ympäröivän yhteiskunnan taholta. Kirja kertoo myös kirkon yhdenvertaisuuden esitaistelijoista, tuo esiin heidän kokemuksensa — yli 50 ihmisen tarinan tai ajatuksia.

Nuorisotyöntekijä irtisanotaan virastaan, piispa ei vastaa kirjeisiin, ehtoollinen evätään, arkkipiispaa syytetään harhaoppisuudesta. Kirkon historia toistaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä syrjiviä rakenteita ja tapahtumia. Niiden vastapainona vähemmistöt rakentavat sinnikkäästi kotipaikkaansa kirkkoon, heidän puolustajansa perustavat solidaarisuusliikkeen ja sateenkaaripareja vihitään kristilliseen avioliittoon.

Aloite kirjaan tuli Yhteys-liikkeeltä, ekumeeniselta solidaarisuusliikkeeltä, joka on viimeiset kaksikymmentä vuotta tukenut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaista kotipaikkaoikeutta kirkoissa ja kristillisissä yhteisöissä.

Yhteyden rakentajat -kirjan runsas haastatteluaineisto ja tarkka perehtyminen viiden vuosikymmenen tapahtumien taustoihin kertovat muutoksesta, joka etenee hitaasti mutta vääjäämättömästi kohti kaikille avointa kirkkoa. Kun ymmärrys ihmisestä avartuu, erilaisuus lakkaa olemasta uhka.

”Homokysymyksessä kirkolla oli rasitteenaan pitkät, yhteiskunnan ja yleisen ajattelun tukemat torjunnan vuodet ja vuosisadat”, Kaisa Raittila kirjoittaa. ”Torjunnan hintaa eivät maksaneet vain vähemmistöihin kuuluvat vaan myös heidän puolisonsa, lapsensa, vanhempansa ja muut läheisensä. Kirkko oli sitkeästi uskonut voivansa rangaistuksin tai moraalisin säännöin kitkeä inhimillisen elämän moninaisuutta, vaikka totta puhuen kirkon asenteen kapeus oli vain pakottanut erilaiset piiloon."

”Monelta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvalta kirkko katkaisi ja yhä katkaisee tien”, kirjoittaa Raittila. ”Mutta traagisen torjunnan lisäksi tämä kirja kertoo myös rohkeasta avautumisesta, yksittäisistä kirkon jäsenistä, päättäjistä, työntekijöistä ja piispoista, jotka ovat asettuneet syrjittyjen järkähtämättömäksi tueksi. Ennen kaikkea se kertoo vähemmistöihin kuuluvien käsittämättömästä kärsivällisyydestä ja armollisuudesta kirkon kovuutta ja hitautta kohtaan.”

Huom! Kirja julkistetaan ma 30.11. klo 16. Suora striimaus.

Kaisa Raittila on helsinkiläinen kirjailija, toimittaja ja kirkon vaikuttaja. Hän on julkaissut lukuisia teoksia.

Kaisa Raittila, Yhteyden rakentajat — Kohti kaikille avointa kirkkoa. Kirjapaja, 2020. 320 s. Kansi Tuija Kuusela. Kl 28. ISBN 9789523543164. Julkaisija: Yhteys-liike. Ilmestynyt.

- Tutustu myös näihin -

Elämäni kansalaisena -uutuuskirjassa Auli Viitala ravis...

lue lisää

Miten kirkko tukee lasten ja nuorten kasvua globaalien ...

lue lisää

Kevyemmin-uutuuskirja tarjoaa ratkaisukeskeisen mallin ...

lue lisää