Vastatuulesta myötämäkeen selvittää suomalaisten urheilijanaisten vaiheita

Urheilumaailma on perinteisesti ollut miehinen. Vastatuulesta myötämäkeen – naiset suomalaisessa urheilussa avaa uuden näkökulman urheiluhistoriaan. Siinä pitkän linjan urheilutoimittajat Arto Teronen ja Jouko Vuolle tarkastelevat suomalaisten naisurheilijoiden töyssyisiä vaiheita ja asemaa urheilun kentillä aina 1900-luvun alusta nykypäiviin.

Urheilumaailma muuttuu – muuttuuko urheilevan naisen asema?

Urheilevia naisia vähätelty ja jopa kauhisteltu. Kaikesta huolimatta suomalaiset naiset ovat menestyneet ja luoneet suorituksillaan elämyksiä ja yhteisiä muistoja koko kansakunnalle. Vastatuulesta myötämäkeen on tarinapankki naisista urheilukentillä: altaassa, jäällä, laduilla ja kabineteissakin.

Millaista on ollut olla urheileva nainen eri aikoina ja millaista se on tänään – entä huomenna? Naisurheilun asema puhuttaa varsinkin taloudellisia korvauksia jaettaessa. Median tekemissä kyselyissä käy ilmi, ettei tasa-arvoa ole vielä saavutettu, mutta yhtä lailla urheilijat itse kuin kotikatsomotkin toivovat tasa-arvoisempaa tilannetta.

Arto Teronen ja Jouko Vuolle ovat haastatelleet teokseensa urheilijoita ja urheiluvaikuttajia eri vuosikymmeniltä. Kirjassa esitellään joitain alkuaikojen uranuurtajia kuten Nadja Franck, Ludowika Jakobsson, Kaisa Parvainen, Maggie Kalka sekä Werné Lesche.

Viime vuosikymmenten menestyksen taustoja valottavat esimerkiksi Mimosa Jallow, Marja-Liisa Kirvesniemi, Tiina Lillak, Marjo Matikainen-Kallström, Eila Pyrhönen, Heli Rantanen, Riitta Salin, Virpi Sarasvuo ja Hanna-Maria Seppälä. Kymmenien haastateltujen kokemusten kautta piirtyy monitasoisia näköaloja kilpakentille ja kabinetteihin.

”Naisurheilun arvostus kulkee käsi kädessä urheilun arvostuksen kanssa. Jos esimerkiksi valmennus koettaisiin arvostetuksi ammatiksi, lisäisi se myös naisvalmentajien määrää”, sanoo ensimmäisenä naisena Kansainväliseen olympiakomiteaan (KOK) valittu Pirjo Wilmi-Rokkanen.

Vuonna 2016 KOK:n jäseneksi valittu entinen huippukävelijä Sari Essayah muistuttaa, että urheilu on monella tapaa ollut myös edelläkävijä. ”Urheiluliike on määrätietoisesti lähtenyt kehittämään ohjelmia, joilla innostetaan tyttöjä ja naisia urheilun pariin, myös johtotehtäviin, tuomareiksi ja valmentajiksi.”

 

Arto Teronen ja Jouko Vuolle ovat kokeneita urheilutoimittajia, jotka ovat tehneet suosittua Kiveen hakatut -radiosarjaa ja jo kuusi Kiveen hakatut -kirjaa. Parivaljakon viimeisimmät teokset ovat Urheilun nousuja ja laskuja (2017) ja Syntymälahjana Suomi – Itsenäisyyden lapsia (2016)

 

Arto Teronen ja Jouko Vuolle
Vastatuulesta myötämäkeen – naiset suomalaisessa urheilussa


Kirjapaja 2018
ISBN 978-952-288-658-3
235 s. Kl 79.1

- Tutustu myös näihin -

Elämäni kansalaisena -uutuuskirjassa Auli Viitala ravis...

lue lisää

Miten kirkko tukee lasten ja nuorten kasvua globaalien ...

lue lisää

Kevyemmin-uutuuskirja tarjoaa ratkaisukeskeisen mallin ...

lue lisää